Düzenlenen basın toplantısında AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan: “Bugün PKK silah bıraktığını ilan etti. 12 Mayıs 40 yıldır 50 yıldır beklenen bir olayın en güzel günü. Bu gün tarihe geçicek bir olay. PKK’nın bu ülkeye, çok ciddi manada kayıplar, kopuşlar ve ayrılıklar yaşandı. Ancak hem Cumhurbaşkanımızın siyasi iradesi hem de Sayın Devlet Bahçeli'nin bu konuyla ilgili çizdiği devlet politikası, bizim için gerçekten yönlendirici ve ufkumuzu açıcı bir güzergah oldu. Tüm Türkiye'ye, güneşimize ve komşu devletlerimize, bu konuyla ilgili haklı niyeti olan ülkelerimize hayırlı olsun diliyorum. İnşallah bu haftanın güzel başlangıcı gibi, bundan sonraki günlerimizin de güzel olmasını ümit ediyoruz.“ dedi.
AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan açıklamalarının devamında: “Özellikle Bursa'yla ilgili büyük projeleri ve Bursa'ya değer katan projeleri bir kez daha hatırlamak amacıyla filmi izlemiş olduk. Bugün itibarıyla 2 gün sonra, genel seçimlerin 2 yılını doldurmuş olacağız. Yerel seçimlerde ise nihayetinde 1 yılı doldurmuş olduk. Biz, AK Parti İl Teşkilatı olarak, genel seçimlerden sonra sahadan hiçbir zaman çekilmedik ve çalışmalarımıza gayretle devam ettik. Bu vesileyle, başta milletvekillerim, ilçe başkanlarım ve belediye başkanlarıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum. 23 yıllık AK Parti serüveninde, bu süreçte genel merkezde 16 isimle temsil ediliyoruz. Gerek kadın kolları, MYK'sında, gerekse gençlik kollarımızda, genel başkan vekilimize, komisyon başkanlarımıza ve komisyon başkan vekillerimize, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de Bursa'nın ciddi manada bir hakimiyetinin olduğunu ifade etmek isterim.
Tabii ki kongremizi güzel bir şekilde atlattık ve büyük kongremizi gerçekleştirdik. Klasik bir deyim vardır: "Bir seçimin bitmesiyle beraber diğer seçimde hazırlıkların başları." Biz teşkilat olarak bunu her daim yaşıyoruz. Ancak, şunu gururla ifade etmek isterim ki, Bursa teşkilatı, Türkiye'deki birçok teşkilata örnek olabilecek çalışmaları yapan ve gayret eden bir teknik teşkilattır. Son olarak, Ramazan ayında Bursa il teşkilatı olarak 57.454 haneye bizzat ziyaret gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızla bir araya geldik, onlarla hemhal olduk, dinledik ve taleplerini, isteklerini alarak bir yol haritası belirledik. İl teşkilatı olarak, her ay bu konuları milletvekillerimizle istişare ediyoruz. Kurumlarımızdan konuyla alakalı sunumlar alıyoruz ve Ankara sürecini sayın milletvekillerimiz takip ediyor. Zaman zaman basındaki değerli büyüklerimizin bazı yatırımlarla alakalı kinayeli eleştirilerini görüyoruz. Bazen ilginiz dağılabiliyor; herkesin bilgi alanıyla alakalı dikkatleri farklı yönlere çekilebiliyor. Mesela, yaşadığınız ilçenin dışındaki ilçelerle ilgili bilgi edinme imkanımız kısıtlı olabiliyor. Milli Eğitim ile bir bağlantımız yoksa, Milli Eğitim yatırımlarını göremiyoruz. Sağlıkla alakalı bir ilgi alanımız yoksa, burasıyla ilgili ne kadar araştırma yapsak da, zaman zaman odaklanmamızın dışında kaldığında, orada hizmet edilmiyormuş gibi gözükebiliyor. Ancak, bugün sizlere 2 yıl içerisinde faaliyete geçmiş olan hükümet tarafından yapılmış bazı yatırımları derlemeye çalıştım.” dedi.
İl Başkanı Gürkan Bakanlıkların Bursa için yaptığı yatırımları şöyle açıkladı: “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Bursa-Yalova yolu hizmete açıldı. Toplam yirmi altı milyon liralık bir yatırım yapıldı. Rakamlar mümkün olduğunca küçük gösterilmemeye çalışıldı. On milyonluk, yirmi milyonluk projeler tercih edildi. Bazı projeler yalnızca tabela koyularak hizmet gibi sunulurken, AK Parti bu anlayışı benimsemiyor. Tabelalar sadece gerçekten yapılan işin sonunda yer alıyor. Örneğin, Yenişehir-İznik-Mekece yolunun yirmi sekiz kilometrelik bölümünün on kilometresi ihale edildi. Kalan on sekiz kilometre içinse yeni bir ihale süreci başlatılıyor. Hedef, bu yıl içinde projenin tamamını tamamlayarak iki parçayı birlikte devreye almak.
Yapılan diğer çalışmalar arasında heyelan ıslahı, çevre otoyolu doğu kesimi onarımı, Kurtul-Yeni Mahalle bakımı, Armutlu heyelan ıslahı, Boyacı-Pullu-Tatarlar bölgesindeki restorasyonlar da yer alıyor. Erenler-Harmancık yoluna yapılan yatırım nadiren kullanılsa da beş yüz altmış sekiz milyon lirayı buldu. Dossaf Kavşağı, genel seçimlerden sonra devreye alınan bir diğer önemli proje oldu. Bu projede sanayicilerin kamulaştırma sürecine verdiği destekle birlikte, kavşak hizmete sunuldu. Keles il yolu onarımı da yapıldı. Bahsedilen projelerin toplamı on yedi milyar iki yüz yetmiş üç milyon iki yüz seksen altı lira. Bu tutar, kaç tane hastane yapılabileceğiyle kıyaslandığında oldukça dikkat çekici bir yatırım hacmini gösteriyor. Ulaşım, bir şehri yaşanabilir kılan temel damar yollarından biridir. Ulaşım aksları rahatlatılmazsa yaşam konforundan söz edilemez.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ise Bursa'ya toplamda on beş milyar yüz seksen sekiz milyon liralık yatırım yapıldı. TOKİ projeleri kapsamında “İlk Evim, İlk İş Yerim, İlk Arsam” projeleri yürütüldü. Yedi farklı lokasyonda ihaleler tamamlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum'un Bursa’da gerçekleştireceği ziyaret sırasında bu projelerle ilgili daha ayrıntılı açıklamalarda bulunması bekleniyor. Hanlar bölgesinden okullara, toplu konut projelerinden destek programlarına kadar birçok alanda faaliyet gösterildi. Sıcak Su bölgesinde yapılan altı yüz doksan konut ve doksan iki iş yerinin yaklaşık yüzde sekseni tamamlandı. Yaz aylarında Sayın Bakanın ziyareti sırasında bu projelerin yönetimi hakkında ayrıntılı bilgi paylaşılması öngörülüyor.
Nilüfer Çayı havzası hakkında ise yaklaşık iki yıldır yürütülen fizibilite çalışmaları tamamlandı. Bu çalışmalar Bursa Valiliği, Ticaret ve Sanayi Odası ile Büyükşehir Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla yürütüldü. Nilüfer Çayı, Bursa’nın nüfusunun iki milyon üç yüz binini etkileyen bir havza. Keriz bölgesinden başlayıp, Osmangazi, Yıldırım, Gürsu gibi ilçelerden geçerek Kemalpaşa’ya kadar uzanan doksan altı kilometrelik bir hat söz konusu. Yapılan planlama doğrultusunda, bu hattın kapalı sisteme alınarak Karacabey Boğazı’na kadar ulaştırılması hedefleniyor. Hattın üzerinde yirmi iki arıtma tesisi bulunuyor. Bu tesislerden çıkan suların şu an kullanılabilirliği tartışmasız bir şekilde mümkün değil. Ancak rehabilite edilebilirliği üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Günlük dört yüz altmış üç bin iki yüz metreküp atık su tespiti yapıldı. Derin deşarjın otuz otuz beş metre olduğu dünyadaki genel sistemlerin aksine, bu projede Karacabey Boğazı’ndan yedi buçuk kilometre ileriye, eksi kırk iki kotunda deşarj yapılacak şekilde bir planlama yapıldı. Bu, dünya standartlarının üzerinde bir sistem olarak öngörülüyor.
İki nokta iki metrelik betonarme çelik borularla yürütülecek sistemin sonunda cazibe ile çalışan bir hidroelektrik santral kurulacak. Bu santral, dört yılda kendini amorti edecek. Projenin maliyeti yaklaşık dört buçuk ila beş milyar lira arasında. Bakanlığa sunulan proje, Çevre Genel Müdürlüğü tarafından yerinde incelendikten sonra nihai karar verilecek. Tüm ilçe belediyeleri, büyükşehir belediyesi ve organize sanayi bölgeleri ile çevre arıtma sistemlerinin entegre olduğu bir yapının kurulması hedefleniyor. Bu büyük projede tüm tarafların taşın altına elini koyması gerekiyor.” dedi.

















