Düzenlenen etkinlikte kitap hakkında önemli bilgiler veren Doç. Dr. Hacer Karabağ: “Atatürk Bursasında Modernleşme bir kent tarihi çalışmasının çok ötesinde. Atatürk cumhuriyet liderliğini bursa üzerinden analiz etme çalışmasıdır. Özellikle isviçre arşivi yunan arşivi kaynaklarından ortaya koyduğum bir çalışmadır. Bu çalışmayı bursa sokaklarını onun devrimlerini kaleme aldığım bir çalışmadır. Bu kitabın sizlerle buluşması için öncülük eden Başkanım Mustafa Bozbey’e çok teşekkür ederim. Kitabımın sesinin duyulması için emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey: “Bursamız, Atatürk'ün modern Türkiye idealini somutlaştırdığı, belki de en başından biri olmuştur. Atamız, Bursa'ya her gelişinde halkla iç içe olmuştur. Her ziyareti, Bursa'da bir kalkınma hamlesiydi. Sanayileşmeden eğitime, tarımdan mimariye kadar pek çok alanda kentimizde atılan adımlar, Cumhuriyet devrimlerinin yereldeki karşılığıydı. Bu topraklarda ve şu an içinde bulunduğumuz Merinos da dahil olmak üzere, Atamızın açtığı tüm tesisler birer dönüşümün simgesidir.
Cumhuriyetin ilk yıllarında sanayileşme politikalarıyla birlikte Bursa'da çok önemli adımlar atıldı. Bir yandan küçük ölçekli işletmeler desteklenirken, diğer yandan iki büyük devlet fabrikası kuruldu. Dokuma sanayi, uluslararası rekabete karşı koruma altına alındı. Bu vesileyle iplik ve kumaş üretimi yapan birimler entegre tesisler haline getirilerek daha güçlü bir yapıya kavuşturuldu. Bin dokuz yüz otuz sekiz, iki Şubat'ta ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, önce Gemlik'te sunipak fabrikasının açılışını yaptı. Ardından da Bursa'ya gelerek, içinde bulunduğumuz Merinos fabrikasının açılışını gerçekleştirdi. Bu ziyaret, Ata'mızın Bursa'ya gelişinin on yedinci ve son ziyaretiydi. O akşamki hikayeyi bilirsiniz; tarihi binada, o salonda kendisine bir resepsiyon verildi. O resepsiyonda hasta olmasına rağmen bir zeybek oynadı. Bu zeybeğin görüntüleri sonradan filme çevrildi ve hala hafızalarımızda. Bu, çocuklarımızın ve herkesin belleğinde olması gereken önemli bir anı yansıtıyor. Ayrıca, Ata'mızın o gün hasta olmasına rağmen Bursa'ya verdiği önemin de tam karşılığıdır.
Ben sevgili hocamdan bir şeyi de burada huzurlarınızda özellikle araştırmasını talep ediyorum. O akşamki fotoğraflara şu ana kadar ulaşamadık. Gerçek fotoğraflardan bahsediyorum. Bir hikaye var, ancak bu hikayenin kurgusu da mevcut. Anlatılanlara göre bir kurgusu var. Fakat fotoğraflarla ilgili biz de araştırıyoruz ama hocam, sizler de araştırırsanız o fotoğraflara erişebilirsek, çünkü o salon bizim için Türkiye Cumhuriyeti içinde, Bursa için de son derece anlam ifade edecektir. Onun için önemsiyoruz. Bugün hala ayakta olan bu kültürel varlıklar, o günlerde açmış olduğu sanayi tesislerinin binaları halen daha ayakta. İşte Merinos ayakta. Bunlar, bir ülkenin yeniden doğuşunun izlerini taşıyor. Bizler, o peşinde gitmeye, üzerlerine yenilerini ekleyerek ilerlemeye kararlıyız. Çünkü geçmişine sahip çıkmayan bir kent, geleceğini inşa edemez. Bir kez daha söylüyorum; geçmişine sahip çıkmayan kent, geleceğini inşa edemez. Bu anlayış bizim değil. Atatürk'ün bize bıraktığı en büyük emanet ise düşünen, üreten, eşit ve çağdaş bir toplum idealidir.
Bu değerli eserin yazarı Sayın Doçent Doktor Hacer Karabağ, Bursamızın Cumhuriyet Dönemindeki dönüşümünü belgelerle, anlatılarla ve fotoğraflarla görünür kılmıştır. Kendisine yürekten teşekkür ediyorum. Bu kitap, gençlerimiz, öğrencilerimiz ve hepimiz için; hem Bursalılar için hem de ülkemiz için çok önemli bir kaynak, çok önemli bir arşiv, bir hafıza olacaktır. Araştırmacılar, tarihçiler ve akademisyenler için de yine çok değerli bir başvuru kaynağı olacaktır. "Ata'mızın tarihini bilmeyen bir millet yok olmaya mahkumdur" sözü hepimiz için çok güçlü bir anlatımdır. İşte biz de bu sözü rehber alıyoruz. Geçmişimizi unutmadan, geleceğe doğru sağlam adımlarla yürümeye devam ediyoruz. Tarihimizi yaşatarak, kent belleğimizi koruyarak ve kent belleğimize sahip çıkarak her projede bu değerleri merkezde tutarak yol alıyoruz. Bugün elimizde tuttuğumuz bu kitap, Atatürk'e, cumhuriyete ve Bursa'ya dair bir saygı duruşudur. Atatürk'ün izinde yürüyen bir Bursa, her zaman gelişmeye, üretmeye ve aydınlanmaya devam edecektir. Bu inançla, bu umutla hepinize yürekten teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.