Türkiye'de son dönemde giderek düşen doğum oranları, gündemin sıcak konuları arasında yer alırken, bu konuda yeni adımlar atılmaya başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Nüfus Politikaları Kurulu'nda yaptığı açıklamada, doğum izinlerinin artırılmasının gündeme alındığını duyurdu.

Bu ayrımın kaldırılması için talepler alıyorduk
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, doğum izinleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan, Nüfus Politikaları Kurulu'nda yapılan görüşmelerde doğum izni sürelerinin artırılması için çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, memur ve işçi arasındaki ayrımın ortadan kaldırılmasının gerektiğini vurguladı. Işıkhan, “Aile ve iş-yaşam dengesinin sağlanabilmesi için doğum izin sürelerini artırmayı hedefliyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Mevcut düzenlemede memur babalara 10 gün, işçilere ise sadece 5 gün izin verildiğini hatırlatan Bakan, bu eşitsizliğin uzun süredir giderilmesi için taleplerin hükûmete iletildiğini de ekledi.
Çocuk bakım desteğinde artış
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi (KİPAP) kapsamında sağlanan destekler hakkında önemli bilgiler verdi. Bakan Işıkhan, 0-66 ay aralığında çocuk sahibi olan kadınlara yönelik verilen 3 bin liralık çocuk bakım desteğinden Kasım sonu itibarıyla 3 bin 833 kadının faydalandığını ve 414 çocuk bakım desteği sağlandığını açıkladı. Ayrıca, kadın çalışanların istihdamını artırmak için sağlanan ücret, prim ve vergi desteğini 25 bin liradan 32 bin 500 liraya çıkarıldığını belirten Bakan, "Çalışan annelerin kayıtlı istihdamda kalması için uyguladığımız çocuk bakım desteğini de 3 bin liradan 7 bin 500 liraya yükselttik" dedi. İmalat sektöründeki uygulamayı sağlık ve bilişim sektörlerine de genişlettiklerini açıklayan Işıkhan, programın 25 ilde uygulandığını ve artık tüm Türkiye'ye yaygınlaştırıldığını duyurdu.