Gazeteabc/ Haber: Adiviye ElbaşBursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de sanıkları arasında yer aldığı davanın ilk duruşmasının ardından avukatı Yücel Akbulut, Bursa Adliyesi önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Duruşma salonundaki fiziki koşulları ve yargılama sürecini eleştiren Akbulut, Bozbey hakkında tutuksuz yargılama kararı verilmesini beklediklerini söyledi.
“Bursa ve Türkiye için önemli bir yargılama”
Davanın yalnızca hukuki değil, aynı zamanda demokrasi açısından da büyük önem taşıdığını ifade eden Yücel Akbulut, şu değerlendirmede bulundu:“Bursa’nın seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yargılanmasına bugün başlandı. Bu dava sadece hukuki bir süreç değil, aynı zamanda Türkiye’nin demokrasi tarihi açısından da önemli bir yargılamadır.”Duruşma salonundaki koşullara tepki
Akbulut, duruşma öncesinde avukatlar, basın mensupları ve izleyicilerin adliyede uzun süre bekletildiğini belirterek, salonun fiziki şartlarının yargılamaya uygun olmadığını savundu.Avukatların dosyalarını inceleyebilecekleri masa bulunmadığını dile getiren Akbulut, konferans salonu düzenindeki oturma planının savunma hakkını zorlaştırdığını söyledi. Talepleri üzerine mahkeme başkanının avukatlar için masa temin edilmesini kabul ettiğini aktardı.“Bu süreci siyasi olarak görüyoruz”
Mustafa Bozbey’e yöneltilen suçlamaların yaklaşık 10 yıl öncesine dayandığını hatırlatan Akbulut, soruşturmanın zamanlamasına dikkat çekti.“Mustafa Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmeseydi bu soruşturma bu aşamaya gelir miydi? Biz bu süreci siyasi olarak değerlendiriyoruz. Yargılanan kişi sıradan bir vatandaş değil, Bursa’nın seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanıdır.”“Tutuklama yerine tutuksuz yargılama olmalı”
Herkesin yargılanabileceğini ancak tutuklamanın istisnai bir tedbir olması gerektiğini vurgulayan Akbulut, şöyle konuştu:“Hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin üzerinde değildir. Mustafa Bozbey de yargılanabilir, bizler de yargılanabiliriz. Ancak 10 yıl önceye dayanan iddialar nedeniyle bir belediye başkanının tutuklanması siyasi bir karardır. Beklentimiz, Türk yargısının tutuksuz yargılama yönünde karar vermesi ve davanın bu şekilde devam etmesidir.”“Bozbey’in morali iyi”
Duruşma günü Mustafa Bozbey ile görüşme imkânı bulamadığını belirten Akbulut, bir gün önce görüştüklerini ifade ederek, “Morali iyi. Kendisinin de beklentisi tutuksuz yargılanmak. Savunmasını bu doğrultuda hazırladık.” dedi.“Burada bir itibar yargılaması da yapılıyor”
Mustafa Bozbey’in uzun yıllara dayanan siyasi geçmişine dikkat çeken Akbulut, yargılanan kişinin yalnızca bir sanık olmadığını söyledi.“Öncelikle burada bir insan, bir baba, bir eş ve bir dede yargılanıyor. Aynı zamanda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı yargılanıyor. Yaklaşık 30 yıllık siyasi geçmişi bulunan, Nilüfer’i Türkiye’nin örnek ilçelerinden biri haline getiren bir ismin yargılanması söz konusu. Bu nedenle burada aynı zamanda bir itibar yargılaması da yapılıyor.”Akbulut, açıklamasını yargılamanın hukuka uygun şekilde yürütülmesini temenni ederek tamamladı. “Bugünkü beklentimiz, Mustafa Bozbey’in tutuksuz yargılanmasına karar verilmesi ve sürecin hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde devam etmesidir.” ifadelerini kullandı.