Gazeteabc/ Haber: Adiviye ElbaşBursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının BAOB Oditoryum Salonunda 25. Olağan Genel Kurul toplantısı gerçekleşti. Gerçekleşen toplantıya Genel Kurula Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, İYİ Parti Bursa İl Başkanı İsmail Kaya, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, TÜRMOB Denetleme Kurulu Başkanı Kemal Tığoğulları, Bursa Alevi Kültür Derneği Başkanı Recep Aslıkara katılım gösterdi.
Genel Kurulda 25. Olağan Genel Kurul divan başkanları;Divan Başkanı Aydın ŞenerBaşkan Yardımcısı Ömer İşçiBaşkan Yardımcısı Hüseyin KahramanKatip Üye Nazan ÖzsoyKatip Üye Sedat Şenişler seçilmiştir.
Gerçekleşen Genel Kurulda konuşma gerçekleştiren oda başkanı Halil Yıldız: “Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın saygı çatısı altında birlikte olanlar güçlüdür diyerek, üç yıl önce üstlendiğimiz ve hizmetlerle dolu dolu geçen hizmet dönemimizin sonuna geldik. Bu, ilk hizmet dönemimizdir. Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana aynı heyecan, azim ve birliktelikle odamızı yönetmeye ve siz değerli meslektaşlarımıza şeffaflık ve katılımcılık esas alarak hizmet vermeye gayret ettik. Odamızı daha ileri taşımak amacıyla göreve gelmeden önce siz değerli meslektaşlarımıza verdiğimiz "elimden gelenin en iyisini yapma" sözünü tutmak için gece gündüz demeden çalıştık. Kararlarımızda mesleğimizin onurunu, meslektaşlarımızın haklarını ve odamızın saygınlığını gözetmeye özen gösterdik. Bu süre zarfında mesleğimizin gelişimi, üyelerimizin destekli ve kişisel kazanımları, odamızın kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi ve meslektaş dayanışmasını artırmak amacıyla birçok faaliyete imza attık. Etkinliklerimize dair ayrıntılı bilgilere genel kurul faaliyet raporumuzda ve kitapçığımızda ulaşabilirsiniz.
Geçen üç yıla dönüp bakacak olursak, tamamını burada ifade etmek istiyorum. Genel kurul kitapçığımızda faaliyetlerimizi bulacaksınız. Görev süremiz içerisinde asırlık bir gurur ve asırlık bir acıyı aynı anda geride bıraktık. Bildiğiniz üzere, Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılı coşkusuyla adım attığımız 2023 yılı, altı Şubat felaketiyle sarsıldı. Oda hizmet binamızın da yer aldığı Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak bu süreçte önemli bir rol üstlendik. Arkadaşlarıma da burada teşekkür ediyorum. İki yıl boyunca üstlendiğimiz yerleşim sürecinde, adeta deprem seferberliğine öncülük ettik. "Birlik günü" diyerek, depremzede vatandaşlarımız için yardım kampanyası düzenledik. Büyük felakette bir kez daha gördük ki, biz birlikte güçlüyüz. Birlikteliğimizden aldığımız bu güç, bizim pusulamız oldu. Meslek hayatına ilk adım attığımızda, ilk beş yıl çok zordur. Meslektaşlarım bunu bilirler. Biz de çok zorlandık. Ve bir gün oraya başkan olursam, bu konuda da adım atacağım sözünü vermiştim. Aramıza yeni katılan meslektaşlarımıza, üç yıl süreyle zirve programının ücretsiz olarak odamızın hediyesi olarak verilmesini sağladık. Çalışma komisyonlarımıza üçüncü bir komisyon ekledik: Acil Yardım, Genç Yönetim Kurulu ve Rektörlük Komisyonları. Değerli meslektaşlarım, biz fiilen büro yöneten bir başkanız. Hangi zorlukla karşılaştıysak, bunları meslektaşlarımıza hayatlarını kolaylaştırmak için aşmaya çalıştık. Ayrıca, meslektaşlarımızın ağır hastalık hallerinde, müracaatlarını ve işlerini yapabilecek durumları olmadığını biliyoruz. Öncelikli olarak bu üç komisyonu, yönetim kurulu kararıyla geçici olarak kurduk. Bugün, bu üç komisyonun kalıcı olarak sizin oylarınızla odamızın komisyonları arasında yer almasını isteyeceğiz. Desteğinize şimdiden teşekkür ediyorum.
Acil Yardım Komisyonuna müracaat eden, ağır hastalık veya yoğun bakımda olan tüm meslektaşlarımızın müracaatları ve bürodaki işleri, tek bir istisna bırakılmaksızın odamız tarafından yürütüldü. Yine çok iyi biliyoruz ki, mesleğe ilk adım attığımız yıllarda ya da bağımlı çalışıp büro açtığımız dönemlerde bazı iş ve işlemleri ilk defa yapıyor olabiliriz. Örneğin, hiç vergi incelemesine gitmemiş olabiliriz veya hiç sosyal güvenlik profili incelemesine gitmemiş olabiliriz. Mentorluk Komisyonu, meslektaşlarımızın bu konuda yanında oldu. Bize müracaat eden hiçbir meslektaşımızı bu konuda geri çevirmedik. Ayrıca, gençlerimizin enerjisi ve teknolojiye olan ilgisi, bizlerden fazladır. Onların bu enerjilerinden faydalanmak amacıyla, genç yönetim kurulu komisyonumuzu da bu amaçla kurduk. Komisyon, verimli çalışmalar gerçekleştirdi. Komisyonun çalışmalarını daha sonraki konuşmalarımda ayrıntılı olarak anlatacağım. Ancak şunu biliyoruz ki, yirmi otuz yılını doldurmuş meslektaşlarımızın farklı talepleri vardır. Genç meslektaşlarımızın eğitim anlamında farklı talepleri olabilir. Onlara ne kadar meslek hayatına hazırlarsak, tıpkı avro hayatlarına geçtiklerinde program desteği verdiğimiz gibi, onların da haksız rekabete kayma oranını azaltır ve meslek hayatına başlarken odamızı yanlarında görme oranlarını artırmış oluruz.” şeklinde ifadeler kullandı.
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu: “Ekonomiyi en iyi bilenler, piyasayı en iyi bilenlerin karşısında çok kısa bir hatırlatma yapmak istiyorum. Efendim, ben muhasebe düzelteyim. Bir muhasebeci olarak mesleğim sorunlarına kısmen vakıfım. Uzun yıllar çalıştığı için eşim, aynı zamanda da sivil toplum teşkilatında yıllarca geçmiş dönemde sendikal faaliyetlerde bulundum.Ekonomik tablo nedir? Çok kısa bir ifade etmek isterim. Tablo şu: Yıllık büyüme %2'ye geriledi. Hükümet verilerine göre atıl istihdam ilk defa %32 ile rekor kırdı. Bir zorlukla biriken rezerv, malum, 19 Mart süreciyle birlikte yaşanan hukuksuzluklarla yerle bir oldu ve biliyor musunuz, hariç net rezerv ilk defa 20 milyar dolara düştü. Ülkede asgari ücret açlık sınırından tam 4.000 lira daha düşük; 26.000 lira açlık sınırı Türk İş verilerine göre. TÜİK verileri de buna yakın. Gerçeğe göre tabii ki bunun da çok altında. En düşük emekli maaşı ile açlık sınırı arasındaki rakam 10.000 lirayı geçti. Bütçe açığının milli gelire oranı da %5'e ulaştı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın gecelik borç verme faizi de %49 oldu.Fotoğraf böyle. Devam ediyor.
Geçen hafta mecliste zaten torba kanunu geldi ve torba kanunlar da ağırlıklı olarak içinde çok fazla çeşni barındırıyor. Büyük bir kısmı, kanun hükmünde kararnamelerin Anayasa Mahkemesi'nden dönmesinden dolayı biz meclis olarak ülkenin gerçek gündemi ve beklentileri bir tarafta dursun, bunları yeniden Anayasa Mahkemesi kararlarına uydurmaya gayret ediyoruz. Bununla alakalı, mesela geçen hafta gelenin içinde son bir örnek olması hasebiyle konuştuk. Gerek kanun maddelerinden biri neydi biliyor musunuz? Hac ve umre faaliyetlerinin Diyanet Vakfı'nın Sayıştay denetiminden çıkarılması. Kamu kurum ve kuruluşlarının faaliyetlerinin Sayıştay denetiminden çıkarılmasının mantığı nedir, Allah aşkına? Sayın vekillerimiz burada bayağı bir neden süreci oldu. Son anda o maddeler çekildi.Bir fotoğrafta en önemli şeylerden biri de enflasyon ve faizdir. Onu da hatırlatayım, güncel olması hasebiyle. Dünyada, Güneysu'da, Zindan ve Arjantin'den sonra dünyadaki en yüksek enflasyona sahip ülke Türkiye. Bu da TÜİK verilerine göre. Faizde de dünya ikincisiyiz; Venezuela'dan sonra. Şimdi bunları niye dedim? Zaten bilenlere ama basın ve misafirler varken de paylaştım. Sizi ne söylediğiniz önemli değil; sonuçta ne yaşadığımız önemli. Memleket belki de tarihin en ağır ekonomik, sosyal ve siyasi kriziyle karşı karşıya ve bizim başka bir memleketimiz yok. Durum ve fotoğraf ne yazık ki budur.” şeklinde konuşurken Türkoğlu terör örgütü PKK ile yapılan barış süreci için: “mecliste biz olduğumuz sürece o eli kanlı katilleri asla meclise sokmayacağız.” dedi.
Genel Kurulda konuşma gerçekleştiren CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal: “Değerli dostlar, bu odalar ve meslek kuruluşları demokrasinin temel taşlarıdır. Meslek içi sorunlarımızı tartışıyoruz, ancak asıl önemli olan, ülkenin temel meseleleri üzerinden geleceğe dair bir yol haritası çizmektir. Yaşanan sorunlar, hizmet ettiğimiz mükellefler ve yarın için bir perspektif sunma gerekliliğidir. Ne yazık ki, gerçekleri açıkça konuşmak yerine kendi yerimizi koruma çabası içerisindeyiz. Ülkede demokrasi var mı? Herkesin kendi demokrasisi var diyor. Ama bu, kimin demokrasisinin nerede faaliyete geçtiği sorusunu gündeme getiriyor. Bugün ülkede korku ve baskı var. Kayyumların kapının önünde olduğu bir dönemdeyiz. Meslektaşlarımızın haklarını savunmak zorundayız. Küçük esnafın sorunları, vergi politikaları ve kötü yönetim halkın sırtına yükleniyor. Bu otoriter baskı sisteminin bir sonucudur. Sivil toplum örgütlerine ve meslek odalarına önemli sorumluluklar düşmektedir. Demokratikleşme ve toplumsal barış sağlanmalıdır. Geleceğin Türkiye'sini özgür ve demokratik bir şekilde inşa etmek zorundayız. Ben tekrar yirmi beşinci olağan kongremizi selamlıyorum. Yaşasın birlikte mücadele, yaşasın dayanışma diyorum.” dedi.








