Marmara Bölgesi'nde olası büyük bir depremin etkileri konusunda uzmanlardan peş peşe uyarılar gelmeye devam ediyor. Bursa, sanayisi ve yoğun nüfusu nedeniyle en riskli şehirler arasında yer alıyor. Uzmanlar, şehirdeki sanayi tesislerinin depreme dayanıklı hale getirilmemesi durumunda, hem Bursa'nın hem de Türkiye ekonomisinin büyük bir yıkımla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunuyor. Kamu desteğinin şart olduğuna dikkat çekilirken, sanayicilere de tesislerini güçlendirme çağrısı yapılıyor. İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Şeref Demir, Bursa'daki riskli yapı stokunun İstanbul'la benzer olduğuna vurgu yaparak, "Sanayi tesislerinin şehir dışına taşınması ve daha güvenli bölgelerde yeniden inşa edilmesi gerekli. Ancak bunun için kamu desteği kesinlikle şart. Ayrıca 1/100.000'lik Bursa Planı, kentin geleceği açısından kritik bir proje olacak. Bu projede tüm paydaşların görüşleri dikkate alınmalı" dedi. Deprem gerçeğiyle ilgili atılan adımların yetersiz olduğunu belirten Demir, kentsel dönüşüm öncesinde zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Marmara Bölgesi'ndeki sanayinin büyük bir kısmı ve nüfusun üçte ikisinin burada bulunduğunu hatırlatan Demir, "Bu bölgeye hızla çözüm üretmemiz gerekiyor ve bunun için kamu desteği şart. Üretim yapabilmek, ihracat gerçekleştirebilmek ve istihdam sağlamak için sanayiye alanlar ayrılmalı. Sağlıklı ve ekonomik alanlar tahsis edilirse, kimse kaçak yapılaşmaya yönelmez" diye konuştu.



Tarım arazilerimiz ranta kurban gidiyor
Bursa'da kaçak sanayileşmenin giderek yaygınlaştığına dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Serdar Atilla Erdem, "Değerli tarım arazilerimiz ranta kurban gidiyor. Depo olarak inşa edilen yapılar zamanla fabrikalara dönüşüyor. Oysa mevcut sanayi alanlarının bile tam kapasiteyle kullanılmadığını gözlemliyoruz. Kaçak yapılarla mücadelede etkin adımlar atılması şart" dedi. Erdem, mevcut Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) yasal boşluklardan yararlanılarak kaçak yapılar inşa edildiğine dikkat çekti. Ruhsatlı sanayi yapılarının dahi mühendislik hizmeti alınmadan yapılan eklentilerle kaçak hale gelmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Erdem, yerel ve merkezi yönetimlerin bu konuda siyaset üstü bir yaklaşımla hareket etmeleri ve caydırıcı yaptırımlar uygulamaları gerektiğini vurguladı.
Olası bir büyük deprem, sadece Bursa'yı değil, ülke ekonomisini de ciddi şekilde sarsacaktır
Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Bursa Şubesi tarafından geliştirilen Yapay Zeka Destekli Yapı Deprem Risk Analizi Sistemi, 1 Şubat itibarıyla tüm Türkiye'de kullanılabilir hale geldi. Bursa Şube Başkanı Serkan Işık, Marmara Bölgesi'nin sanayi ve nüfus yoğunluğu nedeniyle büyük bir risk taşıdığına dikkat çekerek, "Bu sistem sayesinde, binaların deprem risk durumu 24 dakika içinde detaylı bir şekilde raporlanabilecek. Türkiye nüfusunun yüzde 30'u Marmara Bölgesi'nde yaşıyor ve ülke sanayi gelirinin yüzde 50'si burada üretiliyor. Olası bir büyük deprem, sadece Bursa'yı değil, tüm Türkiye'nin ekonomisini ciddi şekilde sarsacaktır. Bu nedenle, sanayi tesislerinin deprem güvenliği mutlaka artırılmalıdır" dedi.
Bölgemizde bina yaş ortalaması 27 yıl olup, yapıların yüzde 80'i prefabrik sistemlerden oluşmaktadır
Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB), Afet Koordinasyon Merkezi kurma kararı aldığını belirten Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD) Başkanı Rasim Çağan, "Bursa OSB, sanayi bölgesinde inşa edeceği merkez için imar planı değişikliklerinin onaylanmasını bekliyor. Ayrıca, bölgede 10 adet afet acil durum konteyneri yerleştirmeyi planlıyor. Bölgemizdeki yapıların yaş ortalaması 27 yıl olup, yüzde 80'inin prefabrik sistemlerden oluştuğunu göz önünde bulundurursak, Kahramanmaraş depremi gibi büyük bir sarsıntı, Bursa OSB'de de ciddi ekonomik kayıplara yol açabilir" dedi.