Hayranlık Uyandıran Meydan Okuma 2026
Anayasa’nın 237. maddesi gereğince yürütmenin yıllık siyasi, ekonomik ve idari faaliyetlerine dair ayrıntılı bir hesap sunması gerektiğini hatırlatan Rodríguez, sunulan bilanço raporunun Cumhurbaşkanı Nicolás Maduro’nun direktifleri doğrultusunda hazırlandığını açıkladı.Geçtiğimiz cuma, 2 Ocak’ta Maduro ile bir araya gelerek bu yıllık mesajı hazırladıklarını belirten Rodríguez, konuşmaya “Reto Admirable 2026” (Hayranlık Uyandıran Meydan Okuma 2026) adını verdiklerini, bunun da “Kurtarıcımız” Simón Bolívar’ın Hayranlık Uyandıran Seferi’nden ilham aldığını söyledi.Cumhurbaşkanının, ABD hükümetinin askeri saldırısından ve kendisi ile birinci hanım, milletvekili Cilia Flores’in kaçırılmasından önce, 5 Ocak’ta Parlamento’da konuşma yapmayı planladığını ifade eden Rodríguez, “Onlara bir sürpriz yapacaktı,” dedi.Ayrıca, kaçırılmasından yalnızca altı saat öncesine kadar bu konuşma üzerinde birlikte çalıştıklarını dile getirdi.Değerlendirmeye başlamadan önce, çatışmalarda hayatını kaybedenler için bir dakikalık alkış istedi:“3 Ocak 2026’nın o karanlık şafağında savaşan mütevazı gençlerimize, Venezuelalı kadın ve erkeklerimize onur ve şeref. Tarihimizde yeni bir sayfa açtılar.”Korkusuz
Rodríguez, Venezuela ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkilerin yüzyıllardır gerilimlerle şekillendiğini hatırlattı.
1817’den bu yana Kurtarıcı Simón Bolívar’a yönelik damgalamanın ABD yönetiminin değişmez bir tutumu olduğunu belirtti.
“John Irving, James Monroe’ya sunduğu raporlarda ‘kargaşacı, serseri, deli, diktatör’ gibi sıfatlar kullanıyordu,” diyen Rodríguez, bugün ise müdahaleleri meşrulaştırmak için uyuşturucu kaçakçılığı suçlamaları gibi “modern kozların” devreye sokulduğunu söyledi.
Son silahlı saldırıya ilişkin olarak ise şu ifadeleri kullandı:
“Öldürdüler, işgal ettiler ve kaçırdılar; bu, ABD ile ilişkilerde bir lekedir. Ancak bunu diplomatik yollarla çözeceğiz. Diplomasiye korkuyla yaklaşmayalım.”
ABD’nin askeri gücünü “ölümcül bir nükleer güç” olarak tanımlayan Rodríguez, Caracas’ın kararlılığını vurguladı:
“Bu tarihsel çelişkiyi siyasi diyalog yoluyla, olması gerektiği gibi ele almaktan ve bir kez ve sonsuza kadar çözmekten korkmuyoruz.”
Tüm bu koşullara rağmen Venezuelalı halkın desteğini arkasında hissettiğini belirterek, “Tarihsel çelişkiden korkmayalım,” dedi.
Ulusal Birlik
Konuşmasında “anti-siyasetin” gidişatına son verilmesi çağrısında bulunan Rodríguez, “Aşırılık ve faşizm, herhangi bir kamu görevinde işlevlerimizin icrasından dışlanmalıdır,” ifadelerini kullandı.
Siyasi diyaloğun önemine dikkat çekerek, kendi ifadesiyle, “kimin daha çok süründüğünü kanıtlama yarışına dönüşen” anti-siyasi anlayışın tersine çevrilmesi gerektiğini vurguladı.
İdeolojilerin ötesinde ulusal birlik çağrısı yapan Rodríguez, şunları söyledi:
“Parti rozetinin ne olduğu önemli değil; hep birlikte bağımsızlığımızı, egemenliğimizi, toprak bütünlüğümüzü ve aynı zamanda onurumuzu ve haysiyetimizi savunmak zorundayız.”
“Babamız Kurtarıcı Simón Bolívar’ın dediği gibi, tek şiarımız birlik olsun. Moralimizi yüksek, onurumuzu önde tutarak yürüyelim,” dedi.
Ayrıca, dış çıkarların emrine girdiğini öne sürdüğü siyasi sınıfları sert sözlerle eleştirdi:
“Washington’dan gelen talimatlara teslim olmak için siyaseti gasp eden sınıflara artık yeter.”
Ülkede görevli diplomatik temsilcilere de açıkça seslenerek, Venezuela’nın “gerçeğini” kendi başkentlerine iletmelerini istedi.
Kararlılık
Rodríguez, barışa olan bağlılığını yineleyerek, Cumhurbaşkanı Nicolás Maduro ile birinci hanım ve milletvekili Cilia Flores’in özgürlüklerine kavuşmasının yönetiminin temel hedefleri arasında olduğunu ifade etti.
Venezuela’nın olağanüstü bir istikrar ve sükûnet döneminden geçtiğini belirten Rodríguez, ülkede 100 bin kişi başına sadece üç cinayetle tarihi bir orana ulaşıldığını söyledi. Bu göstergenin ulusal barışın temel dayanaklarından biri olduğunu vurgulayarak, dış baskılara rağmen ülkenin “sakin, huzurlu ve güvenli” olduğunu ifade etti.
















