Deprem ihmalden, gecikmeden ve ertelenen kararlardan da yıkıcı olmaktadır
Düzenlenen seminerde açıklamalarda bulunan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir: “Umutlar enkaz altında kaldı. Bizler, bu acıların bir daha yaşanmaması için konuştuk. Ancak konuşmakla yetinmeyen, harekete geçen bir anlayışla çalışıyoruz. Bugün burada, yenilenen simülasyon merkezimizin yeniden eğitim faaliyetlerine başlamasının gururunu yaşıyoruz. Bu merkez yalnızca bir eğitim alanı değil, aynı zamanda bir bilinç merkezidir. Bir hazırlık üssü, bir hayat kurtarma noktasıdır. Burada verilecek her eğitim, olası bir afette kayıplarımızı azaltacak; toplum olarak daha güçlü durmamızı sağlayacaktır. Aynı zamanda içinde bulunduğumuz Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezimiz, Nilüfer’in afetlere karşı kurumsal hafızasını ve koordinasyon gücünü simgelemektedir. 6 Şubat bize çok açık bir gerçeği bir kez daha gösterdi: Deprem yalnızca fay hatlarından değil; ihmalden, gecikmeden ve ertelenen kararlardan da yıkıcı olmaktadır. Zamanında yapılmayan kentsel dönüşümler, bugün karşımıza can kayıpları, büyük yatırımların kaybı ve derin acılar olarak çıkmaktadır. Seminerimizin hemen ardından kamuoyuyla paylaşacağımız kentsel dönüşüm modelimiz, tam da bu anlayışın bir ürünüdür. Biz Nilüfer’de; bilimden sapmadan, ranttan uzak durarak, insan hayatını merkeze alarak, gecikmeden ve ertelemeden dönüşümü hayata geçirmek için çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki kentsel dönüşüm yalnızca bina yenilemek değildir; hayat kurtarmaktır.
Afetlere Hazırlık Toplumun Sorumluluğudur
Bugünkü seminerde, depremlerden çıkarılacak dersleri, afet psikolojisini ve toplumsal dayanıklılığı; birlikte nasıl daha güçlü olabiliriz sorusu çerçevesinde ele alacağız. Alanında çok değerli isimlerin katkılarıyla bu konuları bilimsel ve toplumsal boyutlarıyla değerlendireceğiz. Çünkü afetlere hazırlık yalnızca kurumların değil, toplumun tamamının sorumluluğudur. Herkesin bilgili, bilinçli ve hazır olması gerekmektedir. Nilüfer Belediyesi olarak biz yalnızca afet sonrasında değil, afet öncesinde de sorumluluk alan bir belediyeyiz. Eğitim yatırımlarımızla, merkezlerimizle, planlama çalışmalarımızla ve saha uygulamalarımızla Nilüfer’i daha güvenli, daha dirençli ve daha yaşanabilir bir kent haline getirmek için çalışıyoruz. Biz kayıpların üzerinden değil, önlemlerin üzerinden konuşmak istiyoruz. Bu anlamlı seminerin toplumsal farkındalığın artmasına, yeni iş birliklerine vesile olmasına ve hepimiz için yol gösterici olmasına katkı sağlamasını diliyorum. Katılım sağlayan tüm uzmanlarımıza, akademisyenlerimize, basın mensuplarımıza ve emeği geçen çalışma arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Birlikte, hep birlikte, daha dirençli ve daha güvenli bir Nilüfer için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
Simülasyon merkezinin faaliyete geçmesi çok kıymetli
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir konuşmasının ardından yenilenen simülasyon merkezi hakkında: Bulunduğumuz bu bina aslında bizim afet merkezimiz. Hemen alt katımızda bir simülasyon merkezimiz vardı; bazı sorunları vardı ancak şimdi yeniden devreye aldık. Sabah saatlerinde ilkokul öğrencilerimiz oradaydı. Deprem anında ne yapılması gerektiğine dair simülasyonlar ve eğitimler verildi. Bu katta da farklı eğitimler düzenlendi. Toplumu hazırlamak açısından bu simülasyon merkezinin yeniden faaliyete geçmesi son derece kıymetli. Bugün sabah saatlerinde çok sayıda arama kurtarma ekibinden arkadaşımız da buradaydı. Hep birlikte çalışmaları inceledik, değerlendirmelerde bulunduk.” dedi. Başkan Şadi Özdemir 6 Şubat Depremi sonrası değerlendirmelerinden: “Bildiğiniz gibi her yerde farklı zeminler, farklı toprak yapıları var. Bu farklılıklar il bazında olduğu gibi ilçe bazında, hatta mahalle bazında bile ciddi biçimde değişiyor. Ancak buna rağmen imar yönetmeliğimiz her yerde aynı uygulanıyor.” dedi. Başkan Özdemir açıklamalarının devamında yapacakları projelerde akademik odalarla birlikte bu çalışmaları yürütmeyi; Nilüfer’in mevcut imar planlarını yeniden ele alarak, mevcut imar kanunlarına ilave kararlar ekleyip daha sağlıklı bir yapılaşma ortamı oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Kentsel dönüşüm bina bazlı parsel bazlı yapılmamalı
Başkan Şadi Özdemir konuşmasının devamında: “Kentsel dönüşümün yalnızca bina bazlı ya da parsel bazlı yapılmasının sorunu çözeceği kanaatinde değilim. Evet, bina sağlamlaştırılıyor ama o binanın altından ne geçiyor, çevresinde ne var, buna kimse bakmıyor. Sadece bina stokunu yükselttiğimizde, yaşam kalitesini de düşürmüş oluyoruz. Belki sağlam binalar yapıyoruz ama aynı zamanda insanların yaşam alanlarını daraltıyor, yaşam kalitesini aşağı çekiyoruz. Hükümet bir yıl içinde 650 bin konut yapacağını, 319 binini teslim edeceğini açıkladı. Aradan üç yıl geçti, ancak hâlâ bu konutların tamamı teslim edilemedi. Çok büyük kaynaklar harcanıyor. Bu paralar felaketten sonra değil de felaketten önce harcansaydı, belki bugün 53 bin insanımız hayatta olacaktı. Elbette olaya sadece hayatını kaybeden 53 bin yurttaşımız üzerinden bakmamak gerekir.” dedi. Başkan Şadi Özdemir 6 Şubat depreminde 3 gün boyunca hükümet yetkililerinin olmadığını ve vatandaşların gayreti sonucu çalışmalar olduğunu belirtti.


















