Nilüfer Belediyesi, 2013’ten bu yana sürdürdüğü “Yılın Yazarı” projesinde 2026 yılını, Türk şiirinin usta kalemlerinden Sennur Sezer’e adadı. Yıl boyunca düzenlenecek etkinliklerle, işçilerin, kadınların ve gündelik yaşamın sesi olan Sezer’in edebi mirası Nilüferlilerle buluşacak.



Koza Kütüphane’de Duyuruldu
Nilüfer Belediyesi, bu yılki yazarını Koza Kütüphane’de düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Sabahattin Ali ile başlayan, Rıfat Ilgaz ile devam eden yolculukta 2026 yılının yazarı toplumcu gerçekçi şiirin önemli temsilcisi Sennur Sezer oldu. Toplantıya Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Sennur Sezer’in eşi ve yazar Adnan Özyalçıner, Yılın Yazarı Danışmanı ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nilay Özer, belediye başkan yardımcıları ve basın mensupları katıldı.
“Emeğin Sesini Şiirle Selamlayacağız”
Toplantının açılışında konuşan Başkan Şadi Özdemir, edebiyatı kentin hafızası ve vicdanı olarak gördüklerini belirtti. 12 yıldır süren projede seçilen yazarların yaşadığı döneme tanıklık ettiğine dikkat çeken Özdemir, şunları söyledi:
“Bu yıl kalbimizi ve sokaklarımızı, edebiyatımızın devrimci ve şefkatli sesine, Sennur Sezer’e açıyoruz. Sennur Sezer, şiiri yalnızca kendisi için yazmadı; dizeleri işçilerin, kadınların ve görünmeyenlerin sesi oldu. ‘Konuştum, susmak anamın diliydi’ diyerek susulan ne varsa onu konuşmaya, görünmeyen ne varsa onu şiirle görünür kılmaya çalıştı. Nilüfer’in fabrikalarında, okullarında ve meydanlarında; kadınların sessiz direncini ve emeğin sesini Sennur Sezer’in dizeleriyle selamlayacağız.”
“Yaşadığı Çağdan Sorumlu Bir Şair”
Projenin danışmanı Dr. Nilay Özer, Sezer’in edebi kişiliğini ve yıl boyunca yapılacak etkinlikleri anlattı. 16 yaşında Taşkızak Tersanesi’nde iş hayatına başlayan Sezer’in edebiyatla bu deneyimi birleştirerek büyük bir külliyat oluşturduğunu vurguladı:“Sennur Sezer, ‘İnsan yaşadığı çağdan sorumludur’ diyerek etik ve politik bir duruş sergilemiştir. İlk kitabı Gecekondu’dan son eserlerine kadar sınıfsal ve sosyolojik boyutları, özellikle kadın ve emek olgusunu şiirine taşımıştır. Bu yıl etkinliklerde sadece şairliğini değil; gazeteciliğini, İstanbul araştırmalarını, çocuk edebiyatına katkılarını ve halk bilimiyle kurduğu ilişkileri de inceleyeceğiz. Yıl sonunda düzenleyeceğimiz sempozyumla bu büyük mirası tüm boyutlarıyla ele alacağız.”
“Yaşananların Şiirini Yazdı”
Sezer’in hayat arkadaşı Adnan Özyalçıner ise eşinin halkın ve sokağın sesi olduğunu ifade etti:“Sennur, yaşananların tanığı olarak tarihe not düşmüştür. 1984 yılında sıkıyönetim savcısına verdiği ifadede, ‘Çocuklarımdır bütün çocukları dünyanın’ diyerek insan sevgisini ve korkuya karşı duruşunu özetlemiştir. Bugün de onun şiiri geçerliliğini koruyor.”Basın toplantısında anlamlı bir sürpriz de yaşandı. 93’üncü yaşını kutlayan Adnan Özyalçıner için doğum günü pastası kesildi. Özyalçıner, yeni yaşını:
“Halkımıza iyilikler, güzellikler ve aydınlık günler diliyorum.”
Yıl Boyunca Etkinlikler Sürüyor
Nilüfer Belediyesi, 2026 boyunca Sennur Sezer’in eserlerini, yaşamını ve mücadelesini konu alan söyleşiler, atölyeler ve sergilerle edebiyatseverleri bir araya getirecek.






















