Bursa'da Gökdere üzerinde kurulan ve Osmanlılara ait tek arasta köprüsü olan Irgandı Çarşılı Köprüsü, 1442 yılında II. Murad döneminde inşa edilmiştir. Pir Ali oğlu Tüccar Muslihiddin tarafından yaptırılan bu tarihi yapı, 583 yıllık geçmişiyle kentin kültürel mirasının önemli bir parçası haline gelmiştir.


Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde de Yer Aldı
Evliya Çelebi'nin 1640 tarihli 'Seyahatname' eserinde de adı geçen köprü, yüzlerce yıl boyunca pek çok doğal afet ve savaşa tanıklık etmiştir. Günümüzde ise, geleneksel el sanatları atölyeleri ile zanaatkarlara ev sahipliği yapmaya devam etmektedir.
Tarihi ve Mimari Benzerlikler
Irgandı Köprüsü, dünya genelinde benzerleriyle mimari özellikler bakımından dikkat çekmektedir. Bulgaristan'daki Osma Köprüsü, İtalya'daki Ponte Vecchio ve Rialto Köprüsü, Almanya'daki Kramerbrücke, İngiltere'deki Pulteney Köprüsü ve Fransa'daki Pont de Rohan gibi yapılarla benzerlik göstermektedir. Ancak, Irgandı Köprüsü, hem en küçük hem de en eski olanlarından biridir.
Köprünün Zanaatkarlıkla Geleceğe Taşınan Geçmişi
Irgandı Çarşılı Köprü Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Çatalkaya, köprüde 17 zanaatkarın atölyesinin bulunduğunu belirterek, 12 yıldır ebru sanatı icra ettiğini ve dersler verdiğini ifade etti. Çatalkaya, köprünün zaman içinde birçok felakete tanıklık ettiğini ve 2004 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edildiğini vurguladı. Geleneksel sanatların hat, ebru, resim, minyatür, testi ve ahşap oyma gibi dallarda icra edilip sergilendiği köprü, ziyaretçilere geçmişin izlerini günümüze taşıyan bir kültürel zenginlik sunuyor.