Esnafın işi iyiyse vatandaşında işi iyi
Gerçekleşen toplantı da TESK Yönetim Kurulu Başkanı Bendevi Palandöken: "Türkiye'de 2 milyon 250 bin üyesi olan bir kuruluşuz. Türkiye'de ekonominin bu derece sıkıntılı olması hem esnafımızı hem de vatandaşı zor duruma sokmaktadır., Esnafın işi iyiyse, vatandaşın da işi de iyidir demektir. Vatandaşın alışveriş yapabilmesi için, ekonomik durumunun da iyi olması lazım. Bilindiği üzere ülkemizin en fazla rekabetmeyve, sebze üzerinde. Gerçekten de esnaflar arasında ki rekabet önemli miktarda yükseliyor. Rekabet unsurunun ortadan kalkmasını temin eden yaptırımcı namı altında işi bilmeden iş yeri açanların dolayısıyla da rekabetsiz kalan esnafın ayakta kalamayışının en büyük nedeni el bıraktığını herkes biliyor."
Çiftçiyi kendilerine işçi yaptılar
"Yatırım yapılan gelişmiş ülkelerde sanayi sektörü benim olacak diyen bir zihniyet. Nasıl mücadele edeceksin? Nasıl ayakta kalacağım. Tuhafiye bakkal, manav, kasap. Dikkat ederseniz. Son derece azalmış vaziyette veyahut yok olmuş. Bazı semtlerde bulamıyorsunuz. Bunun sebebi haksız bir rekabet ortada. Bu konu da Bursa güzel bir konumda.
Çiftçiyi de kendilerine işçi yaptılar. Fideyi veriyor, ürettiriyor. Ürünleri kendi mağazalarına gönderiyor. Fiyatı da tahsis ediyor. Siz diyorsunuz ki limon niye pahalıdır döküyorlar? Çünkü meyve orada para etmiyor. Sebze para etmiyor. Bunun sebebi ise enflasyonun ülkemizde yüksek düzeylerde seyretmesi. Enflasyonun düşmesi için tek çaresi fiyat istikrarının sağlamasını, piyasa dengelerine uyum oluşmasından sağlanıyor. Bursa bu konuda biraz daha şanslı. Yani hem ekonomik gözlemli hem iş yeri sayısı bakımdan daha şanslı." ifadelerini kullandı.
BESOB Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Bilgit:
"Bugün burada, köklü tarihimizden miras kalan ve günümüzde de önemini koruyan ahilik geleneğimiz ülkemizdeki temsilcileri olarak bir aradayız. Size kısaca ahilik anlayışından bahsetmek isterim. Ahilik, 13. yüzyılda anadolu'da doğmuş, esnaf ve sanatkârlar arasında yardımlaşma, dayanışma ve ahlaki değerlerin korunmasını amaçlayan bir teşkilattır.
Ahilik, iş ahlakını ve mesleki eğitimi bir arada sunarak, kaliteli üretim ve dürüst ticaret anlayışını yaygınlaştırmıştır. Bursa, bu geleneğin en önemli merkezlerinden biri olarak, ahiliğin değerlerini bugüne kadar taşımıştır. Bilindiği üzere bursa, osmanlı imparatorluğu'nun ilk başkenti olarak tarih boyunca ticaretin ve zanaatın merkezi olmuştur.
Bursa'nın önemi sadece tarihsel değil, aynı zamanda ekonomik ve kültürel değerlerimiz açısından da büyüktür. İşte biz de BESOB olarak bu bilinçle hareket ediyoruz. Bugün buluşmamıza vesile olan bu toplantı da bursa için tarihi bir etkinlik. TESKdaha önce pek çok ilde yönetim kurulu toplantısı yapmış olmasına rağmen şehrimiz bu iller arasında değildi.
TESK Genel Başkanımıza bir yönetim kurulu ve mesleki eğitim kurulları toplantısına ev sahipliği yapma talebimizi ilettik. bugün ülkemizin 70 ilinden gelen birlik başkanlarımızla beraber sizlerin karşısındayız. Bizlerin talebini kırmayan sayın genel başkanımıza ve yönetim kuruluna, şehirlerinden kalkıp bizlerle hem burada hem de öğleden sonraki yenilenen sicil müdürlüğümüzün açılışında olacak olan herkese yürekten teşekkür ediyorum." dedi.


















