Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, 42 derece Doğu yörüngesine ulaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uydunun yörüngesine başarıyla yerleştiğini duyurarak, bu önemli adımın Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki ilerlemesini simgelediğini belirtti. Bakan Uraloğlu, SpaceX'e ait Cape Canaveral fırlatma merkezinden 9 Temmuz’da yola çıkan Türksat 6A'nın, 20 Temmuz’da geçici yörüngesine yerleştiğini ve faydalı yük testlerini tamamladığını açıkladı. Bugün ise, uydu 42 derece Doğu daimi yörüngesine ulaşarak görevine başladı. Türksat 6A'nın sadece bir haberleşme uydusu olmadığını vurgulayan Uraloğlu, bu başarının Türkiye'nin uzaydaki geleceğini şekillendireceğini ve küresel güç dengelerindeki etkisini artıracağını ifade etti. "Bu uydu, Türkiye'nin uzaydaki varlığını pekiştirecek ve ülkemizin dünyadaki gücünü daha da artıracak önemli bir proje" dedi.

Türksat 6A'yı en yüksek yerlilik oranıyla ürettik
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A'nın en yüksek yerlilik oranıyla tamamlanmasının ardında, Türksat tarafından başlatılan teknoloji transfer eğitim programının önemli bir rol oynadığını vurguladı. Bakan Uraloğlu, bu program sayesinde Türksat mühendislerinin, Türksat 3A, 4A ve 4B uydalarının yapımında yer aldığını, aynı şekilde Türksat 5A ve 5B uydalarının üretim süreçlerinde de mühendislerin aktif rol üstlendiğini belirtti. Uraloğlu, teknoloji transfer programı çerçevesinde eğitim alan Türksat mühendislerinin, uydu tasarımı, üretimi ve test süreçlerinde edindikleri tecrübelerle Türksat 6A'nın en yüksek yerlilik oranıyla üretildiğini ifade etti. "Gerçekten de 10 yıl önce imzalanan sözleşme ile başlatılan Türksat 6A projesi, neredeyse Türksat'ın kuruluşuyla başlayan 20 yıllık bir hayalin somut bir sonucu" diyerek, bu büyük başarının Türkiye'nin uzay yolculuğunda önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtti.
42 derece Doğu yörüngesine doğru hareketinde uydumuz uzayda toplam 6 ateşleme yaptı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A'nın 50 derece Doğu yörüngesine ulaşmasının ardından, büyük bölümü Türkiye’de üretilen ekipmanlarla gerçekleştirilen faydalı yük testlerinin başarıyla tamamlandığını belirtti. Bakan Uraloğlu, "Türksat 6A, bu testlerin hepsinden başarıyla geçti. Gururla söylemek isterim ki, Türkiye'de üretilen ekipmanlarımız başta olmak üzere, uydumuz 15 yıllık görevine hazır bir şekilde 42 derece Doğu yörüngesine doğru hareket etti" dedi. Uraloğlu, uydunun 42 derece Doğu yörüngesine geçiş sürecinde toplamda 6 ateşleme gerçekleştirdiğini ve Türkiye Saatiyle 05:00’te yapılan son ateşlemenin ardından, bugün itibarıyla 35 bin 786 kilometre uzakta jeosenkron yörüngesine başarıyla ulaştığını açıkladı. Bu önemli adımın, Türkiye'nin uzay teknolojileri alanındaki gücünü pekiştiren büyük bir başarı olduğunu vurguladı.Türkiye'yi uydu ve uzay çalışmaları alanında uluslararası oyuncu kategorisine yükseltmiş olacağız
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A'nın 42 derece Doğu yörüngesinde gerçekleştirilen testlerinin ardından nihai kabulünün yapılacağını ve uydunun 2025 yılının ilk çeyreğinde hizmet vermeye başlayacağını duyurdu. Bakan Uraloğlu, "Ülkemizin en büyük Ar-Ge projesi olan milli gururumuz Türksat 6A, test süreçlerini başarıyla tamamladı. Bu başarı, Türkiye'yi uydu ve uzay çalışmalarında uluslararası bir oyuncu konumuna taşıyacak" ifadelerini kullandı. Türksat 6A'nın yapım sürecinde ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK UZAY ve CTECH gibi önemli Türk firmalarıyla iş birliği yapıldığını hatırlatan Bakan Uraloğlu, "Bu firmalarımız tarafından yerli ve milli olarak üretilen her parça, artık uzay deneyimi kazanmış oldu. Bu, çok önemli bir adım çünkü Türkiye'de üretilen bu parçaların her biri, uzayda başarıyla hizmet verebildiği için artık tüm dünyaya ihracının yolu açıldı" dedi. Uraloğlu, "Artık haberleşme uydusu üreten tüm ülkeler, bu ürünleri bizden alabilecek. Üretilen her parça, farklı görev yüklerine sahip uydular için de kullanılabilir" şeklinde konuştu.