İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yolsuzluk davasında, aralarında Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 105’i tutuklu 402 sanık, ikinci kez Silivri’de hakim karşısına çıktı. Saat 11.00’de başlayan duruşma öncesinde avukatlar ile adliye personeli arasında salon önünde gerginlik yaşandı.
Duruşma “Sandalye” Kriziyle Başladı
Gazeteci Ceylan Sever’in aktardığına göre, İmamoğlu salona alkışlar eşliğinde getirildi. Bu sırada Mehmet Pehlivan ile selamlaştı. Ancak jandarma, İmamoğlu’na Pehlivan’ın yanına oturmasını söyledi. İmamoğlu ise gösterilen yerde oturmak istemedi. Bir süre jandarma ile tartışan İmamoğlu, koridor tarafındaki sandalyeye oturdu.“Ağzımı Bantla mı Kapatacaksınız?”
Jandarma, İmamoğlu’nun yanına sandalye çekti. Bunun üzerine İmamoğlu öfkelenerek, “Kimin önünü kesiyorsunuz! Oturmuyorum, böyle bir şey yok! Ağzımı bantla mı kapatacaksınız?” dedi. Salonda büyük alkış koptu.Mahkeme Başkanı: “Biz Kimseden Korkmuyoruz”
Mahkeme Başkanı Selçuk Aylan, “Nerede usulsüzlük? Jandarma arkadaşlar oturun” diye talimat verdi. Jandarma oturdu, ancak sanıklar ayaktaydı. İmamoğlu tepki göstermeye devam ederek, “Neyden korkuyorsunuz? Öndeki hanımefendilerden mi korkuyorsunuz?” dedi. Mahkeme başkanı ise, “Biz kimseden korkmuyoruz, söz hakkı verilmeden kimse konuşmayacak” yanıtını verdi.“Dün Akşam Kimden Talimat Aldınız?”
Avukatlar heyete tepki göstermeye devam ederken İmamoğlu, “Dün akşam kimden talimat aldınız!” diyerek başkana sordu. Mahkeme başkanı Aylan, “Söz verilmeden kimse konuşmayacak, size söz vermeden kürsüye geldiniz, konuştunuz, savcıya parmak salladınız!” dedi. İmamoğlu ise, “Söz vereceğinizi söylediniz ama veremediniz, bu da kayda geçti” diye yanıt verdi.Taraflar Arasında Polemik Sürüyor
Mahkeme başkanı Aylan, İmamoğlu’nun “Bu yaptığınız Türk yargısı adına yüz karasıdır” sözlerine, “O sizin takdiriniz” diyerek karşılık verdi. İmamoğlu, “Kimden talimat aldınız?” diye bağırırken, başkan “Biz kimseden talimat almıyoruz” yanıtını verdi. İmamoğlu yerine oturması istendi, ancak “Kimden korkuyorsunuz? Benden korkmayın, ben sizi korumaya geldim” dedi. Mahkeme başkanı ise, “Ekrem Bey, gereksiz polemiğe girmeyin, benim sizin korumanıza ihtiyacım yok” açıklamasında bulundu.Duruşmalar Nisan Ayına Kadar Devam Edecek
DHA’nın aktardığına göre, davanın ilk duruşması bir gün önce görülmüştü. Silivri’de Marmara Açık Cezaevi Yerleşkesi’ndeki binada görülen duruşmalar, Nisan ayı sonuna kadar haftanın 4 günü devam edecek. Sanıkların savunmalarına önümüzdeki duruşmalarda devam edilecek.