İran, Almanya, Fransa ve İngiltere dışişleri bakanları ile üst düzey yetkililer, İsrail ve İran arasındaki artan gerilimi görüşmek üzere İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya geldi. Toplantı sonrası yapılan açıklamalar, diplomasiye açık kapı bırakırken tansiyonun hâlâ yüksek olduğunu ortaya koydu.

Erakçi: “Saldırganlık sona ererse diplomasiye döneriz”
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, müzakere için ön şartlarını açıklayarak, "İran, saldırganlık sona erdiğinde ve işlediği suçlardan dolayı hesap verdiğinde, diplomasiyi yeniden değerlendirmeye hazırdır" dedi.Barrot: “Askeri operasyon çözüm değil”
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "İran’ın nükleer meselesine kesin bir askeri çözüm olmadığına inanıyoruz. Askeri operasyonlar bu sorunu erteleyebilir ancak ortadan kaldıramaz" ifadelerini kullandı.
İngiltere: “ABD ile görüşmeler sürmeli”
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ise, "İran'ı, ABD ile doğrudan görüşmelere devam etmeye çağırıyoruz. Bu tehlikeli bir an ve çatışmanın bölgesel bir tırmanışa dönüşmemesi son derece önemli" uyarısında bulundu.Almanya: “İran tüm konuları konuşmaya açık”
Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, İran tarafının görüşmelere açık olduğunu belirterek, "Bugünkü en olumlu sonuç, İran’ın tüm önemli konuları konuşmaya hazır olduğu izlenimiyle toplantıdan ayrılmamızdır. Ancak ABD'nin de bu sürece dâhil olması çok önemli" dedi.AB: “Daha geniş kapsamlı görüşmeler sürecek”
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ise, "Nükleer başlıkların yanı sıra daha geniş kapsamlı konuları da ele almaya ve görüşmeleri sürdürmeye karar verdik" açıklamasını yaptı.

















