Gerçekleşen toplantıya İsveç Ankara Büyükelçisi Malena Mard, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Necla Zarakol, Un Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, Dış İlişkiler Daire Başkanı Pınar Işıkyıldız katılım gösterdi.
Hedefimiz, kentimizde yaşayan her kadının kendini güvende hissetmesi
Gerçekleşen toplantı da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey: “Hepimiz bugün burada çok anlamlı bir amaç doğrultusunda bir araya geldik. Kadına yönelik şiddete karşı kararlı duruşumuzu bir kez daha ifade etmekle kalmıyor, aynı zamanda eşitlik ve adalet temelinde bir geleceği inşa etmek için önemli bir adım atıyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, kadınların daha güçlü olduğu, haklarına sahip çıktığı ve yaşamın her alanında liderlik ettiği bir kent hedefliyoruz. İşte bugün bu kapsamda Mor Haritam Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Mor Haritam, web tabanlı bir internet adresi ve bilgi havuzu olarak bizler için de bir yol haritası oluşturuyor. Mor Haritam ile, şehrimizin tüm bölgelerini detaylı bir şekilde haritalandırarak, kadın dayanışma merkezlerinden sosyal hizmet noktalarına, şiddet önleme ve izleme merkezlerine kadar hangi alanlarda hangi ihtiyaçların olduğunu somut verilerle ortaya koyduk. Kadınlar bu harita sayesinde; şiddete karşı destek alabilecekleri merkezlere, danışma ve psikolojik destek bilgilerine, sağlık, kültür, eğitim ve sosyal alanlarda faydalanabilecekleri yerlerin bilgisine kolayca ulaşabilecekler. Veri temelli bu çalışma aynı zamanda hayat şartlarının zor olduğu ve güvenli alanların yetersiz kaldığı bölgeleri de tespit etmemizi sağlıyor. Ayrıca bu veriler sayesinde, kaynaklarımızı daha etkili kullanma fırsatı bulacağız. Hizmetlerimizi doğru noktalara taşıyarak vatandaşlarımız için daha kapsayıcı bir destek ağı oluşturacağız. Belediyemizin tüm birimleri de, Mor Haritam’ın sunduğu verileri değerlendirerek toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarımıza entegre olacak. Hedefimiz, kentimizde yaşayan her kadının kendini güvende ve değerli hissedeceği bir ortam yaratmak. Fırsat eşitliği sunmak ve kadınların hayatın her alanında aktif bir şekilde yer almasını sağlamak.
Kadına yönelik şiddet, toplumsal bir meseledir
Bu proje, yalnızca yerel değil, uluslararası desteklerle şekillendi. Çünkü toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları, sınırları aşan, evrensel bir mücadeledir. Bursa’mızı, bu evrensel mücadelenin bir parçası yapmak, geleceğe olan sorumluluklarımızdan biridir. Kadına yönelik şiddet, toplumsal bir meseledir. Şiddetin her türlüsü, insanlığın yaşam hakkına, özgürlüğüne ve onuruna yapılan saldırıdır. Kadınların güvenle, eşitlikle ve özgürce yaşayamadığı bir toplumda adaletten, medeniyetten ve huzurdan söz edilemez. Bu yüzden biz, aynı zamanda eşitliğin sağlandığı bir düzen için de mücadele ediyoruz. Kadınların daha güçlü olması demek, Bursa’mızın ve ülkemizin daha güçlü olması demektir. Dayanışma varsa umut da vardır. Ve bizler o umudun sesi olmak için çalışıyoruz. Bu anlamlı projede emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma, bu yolda bizimle yürüyen tüm paydaşlarımıza ve burada bizimle olan herkese teşekkür ediyorum. Bursa’mızı özgür kadınlarla, eşitlik ve dayanışmayla hep birlikte yarınlara taşıyacağız.” ifadelerini kullandı.
2021 yılından beri bu projede çalıyoruz
TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Necla Zarakol: “Kadına karşı şiddetle mücadele haftasının ikinci günündeyiz. Bursa'da böyle anlamlı bir projenin başlatılması ayrı bir önem taşıyor. Bu proje, kadınların büyük şehirlerde daha güvenli koşullarda yaşaması için hayata geçirilen çok önemli bir girişim. Biz, TESEV olarak 2021 yılından beri bu projede çalışıyoruz ve bu projenin parçası olmaktan sadece mutlu değil, aynı zamanda gurur duyuyoruz. Çünkü bu, gerçekten çok önemli bir proje. Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Adana'daki kadınlar biraz daha şanslılar. Ancak her gün endişeler ve ihtiyaçlar doğuyor. Bursa'nın organizasyonu daha zengin ve kapsamlı bir uygulama olacak. Proje, kadınlar için dostane bir yaklaşım sunarken, aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi'ne de kadınların ihtiyaçlarını dinleme ve bu ihtiyaçlara göre plan yapma fırsatları sağlıyor. Yerel yöneticilerin işlerini kolaylaştırmasına da katkıda bulunuyor.” dedi.
Her 10 kadından 1 i öldürüldü
UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova: “hayatın her alanında kadınlar ile erkeklerin eşit olması gerekiyor. Eşitsizliğin hala hayatlarında olduğunu biliyoruz. Kadına karşı şiddet herkesin sorumluluğudur. 2024 yılında her 3 kadından bir kadının şiddete maruz kaldı. Her 10 dakikada 1 kadının öldürüldü. ifade etti.” Varbanova yaptığı açıklamada Türkiye'de kadına şiddetin oldukça fazla olduğunun altını çizdi.
Her 4 Kadından 1 i İstismara maruz kalıyor
İsveç Ankara Büyükelçisi Malena Mard: "Dünya genelinde her 4 kadından 1’i istismara uğramaktadır. Bu bağlamda, benim için bu lansmanda bir araya gelmek büyük bir öncelik. Mor Harita aracını kullandıkça anlam kazanacak ve burada, Mor Harita ile toplumsal eşitliği ileriye taşımak için bir aradayız. Ülkemde kadınlar için yapılan yatırımlar, refah seviyesini artırdı ve daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor. Bu yolculukta birlikte olmaktan mutluyum; birbirimizden öğrenmeliyiz. Mor Harita, iki ülke olarak birbirimizi görüp öğrenmemizi sağlayacak bir araç. Öğrenecek çok şeyimiz var ve kesinlikle Bursa’yı tekrar ziyaret edeceğim; burada edindiğim bilgileri ülkeme götüreceğim. Bugün, Mor Harita’yı çok önemli bir günde hayata geçiriyoruz. Kadına karşı şiddeti ortadan kaldırma çabası içerisindeyiz. Dünyada en fazla hak ihlali yaşayan kesim kadınlardır. İstatistikler, her 4 kadından 1’inin cinsel istismara uğradığını göstermektedir. Mor Harita sayesinde niyette kalmayıp, hayata geçecek uygulamaları inşa edeceğiz. Bu süreçte arka planda çok fazla çaba sarf edildi. İş ortaklığına katılan herkese teşekkür ederim; sizin desteklerinizle ilerleyeceğiz. Mor Harita sayesinde hem kadınlar hem de erkekler için eşit ortamlar yaratacağız.