Ömer Aydoğdu – Özbekistan, 29 Ekim 2025 / GazeteABC.com
Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yıl dönümünü kutluyoruz.
Her 29 Ekim, bizlere bağımsızlığın, özgürlüğün ve çağdaş bir ulusun sembolü olan Cumhuriyetimizin değerini yeniden hatırlatır.
Bu yıl Cumhuriyet Bayramı’nı Türkiye’de değil, Özbekistan’da geçiriyorum.
Uzakta olmak elbette bir burukluk taşıyor; ancak Türk bayrağının dalgalandığı her yerde Cumhuriyetimizin ruhu vardır.
Bu nedenle bugün, Özbekistan’da olmama rağmen aynı coşkuyu, aynı gururu yüreğimde hissediyorum.
Özbekistan’da, iki kardeş ülkenin dostluğuna tanıklık etmek, Türk kültürünün sıcaklığını burada da görmek benim için büyük bir mutluluk.
Bugün burada, Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle anacağım.
Özbekistan’daki Türkiye Büyükelçiliğimizin resmi töreninde, Atatürk’e ve Cumhuriyetimizin emanetçilerine dualar edeceğim.
Atatürk’ün bizlere bıraktığı en büyük miras olan Cumhuriyet, yalnızca bir yönetim biçimi değil, aynı zamanda bir yaşam biçimidir.
O, bizlere düşünmeyi, üretmeyi, sorgulamayı ve daima ileriye bakmayı öğretti.
Bugün Türkiye sınırlarının ötesinde olsam da, Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesini burada, Özbekistan’da her adımda hissediyorum.
Cumhuriyetimizin 102. yılında, bir kez daha gururla söylüyorum:
İyi ki varsın Atatürk, iyi ki Cumhuriyet var!
Sonsuza dek var olacaksın



























